Вертикален Руй

Заповядайте на първото издание на „Вертикален Руй“!

Трънско туристическо дружество кани всички планинари и планински бегачи да вземат участие в първото по рода си скоростно изкачване на връх Руй. Предизвикайте себе си и се впуснете в уникалното приключение!

Състезанието по скоростно изкачване на връх Руй„Вертикален Руй“ – ще се проведе в близост до град Трън. „Вертикален Руй“ започва от с. Зелениград и завършва на връх Руй.

Връх Руй е висок 1706 м и е първенец на едноименната планина, която е част от област Краище – един от най-живописните и чисти райони в България. Той доминира над Знеполе и е своеобразен магнит за планинарите. Освен това се намира на границата на България и Сърбия. Най-прекият и стръмен маршрут до връх Руй е от с. Зелениград и точно този вариант Трънско туристическо дружество избра за премиера на състезанието „Вертикален Руй“.  

 

Кога и къде?

На 19.10.2024 г., събота. Старт от центъра на с. Зелениград в 10:30 ч. 

Описание на „Вертикален Руй“

Трасето на „Вертикален Руй“ ще бъде обозначено със специална маркировка за състезанието. Стартира се от центъра на с. Зелениград. Поема се в северна посока по асфалтовото шосе през селото. Първата отсечка е много подходяща за заемане на предни позиции и откъсване от групата. След около 300 м трасето се отделя от шосето, минава покрай гробищната църква, напуска селото и по тясна камениста пътека започва да набира височина в подножието на скален комплекс. След достигане на ясно изразен превал се подсича острия връх Шильи камик отдясно и се излиза на панорамна площадка. До тук са преодолени 200 м денивелация. Кратко спускане извежда до борова гора, през която се продължава нагоре като се пресичат няколко дърварски пътища. Достига се втора панорамна точка, от която започва най-стръмната част. В нея за кратко време се преодоляват близо 400 м денивелация през смесена гора по частично камениста пътека. На около 1500 м надморска височина се излиза от горския пояс и се очертава пътя до връх Руй. Последната част е кулминацията на състезанието. От безлесното било на Руй планина се открива зашеметяваща панорама във всички посоки. Финалните няколкостотин метра предоставят много добри възможности за изпреварване. Краят на състезанието е на 1706 м надморска височина на самия връх Руй. Вода ще бъде осигурена на финала. Чешми, извори и подкрепителни пунктове по трасето няма. Награждаването е в с. Зелениград. Внимавайте при спускане обратно към селото за участници, които катерят нагоре.

Технически данни

Дължина 4,3 км
Денивелация + 930 м
Надморска височина на старта 800 м – с. Зелениград
Надморска височина на финала 1706 м – вр. Руй
Подкрепителен пункт Единствено на финала на връх Руй ще има осигурена вода и енергиен бар
Контролно време 2,30 ч.
Старт, 42°50’12.2″N 22°33’41.5″E 19.10.2024 / 10:30 ч.

Карта

Профил

GPS трак

Кликнете тук, за да свалите GPS трак на „Вертикален Руй“

Сигурност и първа помощ

„Вертикален Руй“ се провежда в гранична зона. Организаторът е задължен да предостави на МВР – Главна Дирекция „Гранична полиция“ списък с имената на състезателите и техните ЕГН няколко дни преди състезанието.  

За всеки състезател ще бъде сключена застраховка. Това е задължително условие за участие във „Вертикален Руй“. Протоколът за сключване на такава застраховка изисква предоставяне на три имена и ЕГН. Тези данни се попълват в онлайн базирания регистрационен формуляр.

В съответствие с естеството на трасето, медицинското обслужване е с ограничен характер. На старта и финала има базова аптечка за първа помощ. На финала и на една точка по трасето има членове на Академия Първа Помощ, които са квалифицирани да оказват първа помощ.

Задължителна и препоръчителна екипировка

Организаторът съветва участниците да проверят в деня преди състезанието както прогнозата за времето за град Трън, така и прогнозата за връх Руй. 

Задължителна екипировка:

  • Стартов номер и чип;
  • Лична карта;
  • Застраховка (издава се от Организатора).

Препоръчителна екипировка:

  • Мобилен телефон (с напълно заредена батерия);
  • Малка раница (вода и храна има само на финала!); 
  • Шише за вода или сгъваема чаша за вода (вода по трасето няма! Организаторът не раздава чаши);
  • Провизии (храна по трасето няма! Организаторът раздава на финала на връх Руй по един енергиен бар на всеки завършил участник);
  • Яке (според прогнозата);
  • Щеки. 

Възможни са промени в двата списъка за екипировка. Очаквайте в дните преди състезанието детайлна информация!

Кои сме ние?

„Вертикален Руй“ се организира от Трънско туристическо дружество с подкрепата на Община Трън и много приятели. Трънско туристическо дружество е организатор и на „Трън Ултра Рън“ – първото състезание по планинско бягане в област Краище.