Информация и програма

„Вертикален Руй“ се организира от екип на Трънско туристическо дружество.

 

Програма

Окончателната програма за първото скоростно изкачване на връх Руй – „Вертикален Руй“ – ще бъде публикувана тук в началото на октомври 2024 г.

Следете фейсбук страницата ни за актуална информация:

https://www.facebook.com/tourismtransko

Информация

„Вертикален Руй“ се провежда в Руй планина на територията на община Трън. Стартът е в с. Зелениград, което се намира на около 90 км западно от София. Планирайте поне 1,30 ч. за придвижване с кола от София до с. Зелениград. 

Локация на старта, центъра на с. Зелениград:

42°50’12.2″N 22°33’41.5″E 

Важна информация за паркиране! 

Не навлизайте с коли в с. Зелениград. Паркирайте преди с. Зелениград успоредно на шосето. Планирайте около 15-20 мин за придвижване пеша от мястото, на което ще паркирате, до центъра на с. Зелениград, където в 10:30 ч. ще бъде даден старта.

Важна информация за мястото на състезанието! 

„Вертикален Руй“ се провежда в гранична зона. Финалът на състезанието е на връх Руй, който се намира на границата на България и Сърбия. Задължително носете своята лична карта!

Важна информация при ползване на мобилен телефон! 

„Вертикален Руй“ се провежда в гранична зона и поради това обхватът на мобилни мрежи много често е затруднен. Обръщаме ви внимание, че не е рядкост мобилни оператори от Сърбия да са с по-силен сигнал от българските. Сърбия не е в Европейския съюз и таксите за провеждане на разговори и пренос на данни са изключително високи. Препоръчваме изключване на функцията „мобилни данни“ на вашите телефони, както и повишено внимание при приемане и провеждане на разговори. Винаги проверявайте, че ползвате услугите на български телекомуникационен оператор докато сте в Руй планина.

Още полезна информация

Непознатият Трънски край има много с какво да очарова любопитните туристи. Последвайте линковете по-долу, за да разберете повече за възможностите за пешеходен, вело и културен туризъм в Трънско!

Забележителности
Пешеходни маршрути
Веломаршрути
Снимкова галерия

Настаняване и изхранване

В с. Зелениград има една къща за гости, която се нарича „Зелениград“. Тя разполага с 5 двойни стаи. За повече информация: Слави – тел. 0888 258236.

В с. Зелениград има едно малко заведение за хранене, което се нарича „Хоремаг“. Предлагат се както аламинути и скара, така и базови хранителни продукти. За повече информация: Диляна – тел. 0877 167668.

В близост до с. Зелениград има още няколко места за настаняване и изхранване. Вижте подробен списък тук: https://transkotd.org/tran-ultra-run/informatsia/  

Организатор

Организатор на „Вертикален Руй“ е Трънско туристическо дружество. То е учредено през 2017 г. Въпреки краткото си съществуване, то постигна голяма част от своите първоначални цели. Сред тях са идентифициране, почистване и маркиране на близо 130 км нови маршрути в планините на територията на община Трън. В момента дружеството е сред най-активните неправителствени туристически организации в България. Благодарения на усилията на членовете на дружеството всеки уикенд, независимо от сезона, забележителностите в Трънско се посещават от все повече и повече туристи.

Контакт с организатора:

Трънско туристическо дружество.

Потърсете: Руслан Зарев, тел. 0882 545036.

Имейл: contact@transkotd.org.

Доброволци

„Вертикален Руй“ разчита на помощта на доброволци. Това са хората, които асистират състезателите на старта, финала и по протежение на трасето, поддържат, почистват и маркират трасето, раздават стартовите пакети и т.н. Имате ли желание първото издание на „Вертикален Руй“ да се случи по най-добрия начин? Супер – заповядайте в екипа ни!

Запишете се за доброволец!

Ако искате да се запишете за доброволец, ни изпратете кратък имейл на: contact@transkotd.org.

Всички доброволци ще получат уникална тениска, изработена специално за първото издание на „Вертикален Руй“.