Трасета

„Трън Ултра Рън“ ще се проведе на 11.05.2024 г. на територията на община Трън.

 

С две думи

Най-късото трасе – „Бягане до върха“ – покрива части от Парамунска планина. Следващото трасе – „През двата върха“ – преминава през части от планините Ездимирска и Парамунска. Средното по дължина трасе – „Четири върха Трейл“ – включва освен споменатите две планини, също Любаш. Дългото трасе – „Десет върха Ултра“ – преминава през четири планини: Ездимирска, Парамунска, Любаш и Ерулска.

Трасе Км Денивелация Старт Контролно време
„Бягане до върха“ 8 560 D+ 10:00 ч. 3 ч.
„През двата върха“ 13 950 D+ 09:30 ч. 6 ч.
„Четири върха Tрейл“ 24 1650 D+ 09:30 ч. 8:30 ч.
„Десет върха Ултра“ 54 3400 D+ 08:00 ч. 13 ч.

Карта на всички маршрути

Старт/финал

Стартът и финалът се намират в центъра на с. Велиново, недалеч от гр. Трън.

Четирите трасета са обиколни и всички състезатели стартират и завършват в с. Велиново.

Състезатели, които финишират след определеното за дадено трасе контролно време, ще бъдат отбелязани с код DNF в крайното класиране.

Състезатели, които не покрият двете междинни контролни време (т.нар. cut off) на трасе „Десет върха Ултра“ също ще бъдат отбелязани с код DNF в крайното класиране.

Терен

Състезанието се провежда във физикогеографска област Краище, която се характеризира с разнообразен релеф и огромна концентрация на планини. Ето един пример: дългото трасе („Десет върха Ултра“) извежда до първенците на четири български планини: Ездимирска (Големи връх, 1219 м), Парамунска (вр. Стража, 1389 м), Любаш (вр. Любаш, 1399 м) и Ерулска (Големи връх, 1481 м).

Теренът е перфектен микс от меки пътеки и каменисти отсечки, стръмни наклони и полегати горски райони, открити и много обзорни участъци и диви долини. И много върхове! Типичен е карстовият релеф. Голяма част от склоновете на планините са оголени и на повърхността излиза варовиковата скала. Трасетата на „Трън Ултра Рън“ се намират в почти изцяло безводни дялове на Краище. Чешми и извори по трасетата няма. Вода ще бъде осигурена на всички подкрепителни пунктове.

На първо място: безопасността

Подготовката на трасетата на „Трън Ултра Рън“ е процес, който никога не спира. Членовете на Трънско туристическо дружество – организатор на състезанието – постоянно поддържат маршрутите в планините около Трън. Всички трасета на „Трън Ултра Рън“ ще бъдат обозначени със специална маркировка за състезанието. За нея ще ви информираме на по-късен етап.

Подкрепителни пунктове

На определени точки по трасетата ще има подкрепителни пунктове. На тях състезателите ще получават вода и храна. Отделно от това част от организационния екип ще е разположен на възлови места, за да помага в случай на нужда. Местата на пунктовете ще откриете в подробната информация за всяко трасе. Нека състезателите имат предвид, че на пунктовете не се раздават чаши.

Сигурност

За всеки състезател ще бъде сключена застраховка. Това е задължително условие за участие в „Трън Ултра Рън“. Протоколът за сключване на такава застраховка изисква предоставяне на три имена и ЕГН. Тях всички, които искат да се запишат за състезанието, попълват в онлайн базирания регистрационен формуляр. Регистрацията се извършва тук.

Първа помощ

На определени точки по трасетата ще има екипи за оказване на първа помощ, а на старт/финал пункта ще има линейка и доктор. На всеки подкрепителен пункт ще се намира аптечка за първа помощ.

GPS трак

Препоръчваме свалянето на GPS тракoвете (формат .gpx). Ще ги откриете в подробната информация за всяко трасе. Точните тракове ще бъдат качени на този сайт най-късно на 01.05.2024 г. В момента тези, които са на сайта, са траковете от състезанието през 2023 г. Заповядайте на тренировка в Трънско! Тъкмо ще опознаете чудната планинска област Краище.

Задължителна екипировка

 • Раница (само за състезатели на трасета 24 км и 54 км);
 • Мобилен телефон (с напълно заредена батерия и включен по всяко време);
 • Лична карта;
 • Застраховка (издава се от организаторите);
 • Шапка за слънце;
 • Свирка (само за състезатели на 54 км);
 • Провизии за всеки случай  (поне един протеинов бар с енергийна равностойност на около 500 калории);
 • Шише за вода (минимална вместимост 0,5 литра). Имайте предвид, че чаши не се раздават нито на старт/финал пункта, нито на останалите подкрепителни пунктове;
 • Челник (само за състезатели на 54 км).

Препоръчителна екипировка

 • Специални (трейл) обувки за бягане;
 • Функционални леки дрехи;
 • Яке против дъжд;
 • Щеки;
 • Слънцезащитен крем;
 • Слънчеви очила;
 • Репелент (против комари, кърлежи и др.).

Възможни са промени в двата списъка за екипировка. Очаквайте в дните преди състезанието детайлна информация!

 

Вижте трасетата на „Трън Ултра Рън“: