Трасета

„Трън Ултра Рън“ ще се проведе на 29.05.2022 г. на територията на община Трън.

С две думи

Късото трасе – „Бягане до върха“ – покрива части от две планини – Ездимирска и Парамунска. Средното по дължина трасе – „Четири върха Трейл“ – включва освен тези две планини, също Любаш. Дългото трасе – „Десет върха Ултра“ – преминава през споменатите три планини и продължава в Ерулска.

Трасе Км Денивелация Старт Контролно време
„Бягане до върха“ 13 950 D+ 09:30 ч. 6:30 ч.
„Четири върха Tрейл“ 24 1650 D+ 09:30 ч. 9 ч.
„Десет върха Ултра“ 54 3400 D+ 08:00 ч. 13 ч.

Старт/финал

Старт/финал пунктът се намира в центъра на с. Велиново.

Трите трасета са обиколни и всички състезатели стартират и завършват в с. Велиново.

Състезатели, които финишират след определеното за дадено трасе контролно време, ще бъдат отбелязани с код DNF в крайното класиране.

Състезатели, които не покрият двете междинни контролни време (т.нар. cut off) на трасе „Десет върха Ултра“ също ще бъдат отбелязани с код DNF в крайното класиране.

Терен

Състезанието се провежда във физикогеографска област Краище, която се характеризира с разнообразен релеф и огромна концентрация на планини. Ето един пример: дългото трасе („Десет върха Ултра“) извежда до първенците на четири български планини: Ездимирска (Големи връх, 1219 м), Парамунска (вр. Стража, 1389 м), Любаш (вр. Любаш, 1399 м) и Ерулска (Големи връх, 1481 м).

Теренът е перфектен микс от меки пътеки и каменисти отсечки, стръмни наклони и полегати горски райони, открити и много обзорни участъци и диви долини. И много върхове! Типичен е карстовият релеф. Голяма част от склоновете на планините са оголени и на повърхността излиза варовиковата скала. Трасетата на „Трън Ултра Рън“ се намират в почти изцяло безводни дялове на Краище. Чешми и извори по трасетата няма. Вода ще бъде осигурена на всички подкрепителни пунктове.

На първо място: безопасността

Подготовката на трасетата започна през зимата на 2022 г. В началото се режат храсти, премахват се опасни клони и нестабилни камъни и се избира най-безопасния вариант в проблематичните места. През пролетта идва ред на маркировката. Част от отсечките съвпадат с поддържани от Трънското туристическо дружество пътеки. Всички трасета ще бъдат обозначени със специална маркировка за състезанието. За нея ще ви информираме на по-късен етап.

Подкрепителни пунктове

На определени точки по трасетата ще има подкрепителни пунктове. На тях състезателите ще получават вода и храна. Отделно от това част от организационния екип ще е разположен на възлови места, за да помага в случай на нужда. Местата на пунктовете ще откриете в подробната информация за всяко трасе.

Сигурност

За всеки състезател ще бъде сключена застраховка. Това е задължително условие за участие в „Трън Ултра Рън“. Протоколът за сключване на такава застраховка изисква предоставяне на три имена и ЕГН. Тях всички, които искат да се запишат за състезанието, попълват в онлайн базирания регистрационен формуляр. Регистрацията се извършва тук.

Първа помощ

На определени точки по трасетата ще има екипи за оказване на първа помощ, а на старт/финал пункта ще има линейка и доктор. На всеки подкрепителен пункт ще се намира аптечка за първа помощ.

GPS трак

Препоръчваме свалянето на GPS тракoвете (формат .gpx). Ще ги откриете в подробната информация за всяко трасе. Точните тракове ще бъдат качени на този сайт най-късно на 11.05.2022 г. В момента тези, които са на сайта, не са окончателни и трябва да се ползват само за обща ориентация за трасетата. Заповядайте на тренировка в Трънско! Тъкмо ще опознаете чудната планинска област Краище. Информираме ви, че по трасетата все още има труднопроходими участъци. Те ще бъдат изчистени до края на април.

Задължителна екипировка

 • Раница;
 • Мобилен телефон (с напълно заредена батерия и включен по всяко време);
 • Лична карта;
 • Застраховка (издава се от организаторите);
 • Шапка за слънце;
 • Свирка;
 • Провизии за всеки случай  (поне един протеинов бар с енергийна равностойност на около 500 калории);
 • Шише за вода (минимална вместимост 0,5 литра). Имайте предвид, че чаши не се раздават нито на старт/финал пункта, нито на останалите подкрепителни пунктове.

Препоръчителна екипировка

 • Специални (трейл) обувки за бягане;
 • Функционални леки дрехи;
 • Яке против дъжд;
 • Щеки;
 • Слънцезащитен крем;
 • Слънчеви очила;
 • Репелент (против комари, кърлежи и др.);
 • Само за трасе „Десет върха Ултра“, 54 км: челник с резервни батерии.

Възможни са промени в двата списъка за екипировка. Очаквайте в дните преди състезанието детайлна информация!

 

Вижте трасетата на „Трън Ултра Рън“: