Врабчански водопад

Въпреки че е висок само около 5 метра, Врабчанския водопад е много красив. Струята му се влива в малък вир, от който тръгва тънко поточе под скалите. А тези скали са повече от величествени и придават този неповторим чар на местността около водопада. Надвиснали са за допълнителна прохлада над чудесен кът за отдих, в който са изградени няколко маси и пейки, които правят мястото е подходящо за пикник в планината.

Близо до водопада има два естествени скални тунели, образували се от срутването на огромни каменни блокове. Врабчанският водопад се намира на метри от маркираната пътека от село Банкя за село Врабча и на няколкостотин метра от пътеката, която продължава от село Врабча до връх Драговски камик. Отскоро на скалите има изградени десетки катерачни маршрути, които се радват на голям интерес от професионалисти по скално катерене от цяла България.

На метри от водопада има карстов извор с ледено студена вода, а в скалите има пещера с разкриващи се невероятно красиви гледки от нея, но с много труден достъп.