Първият веломаршрут в Трънско официално е открит

Първият планински веломаршрут в община Трън „ВелоЕрул“, беше открит официално на 19 октомври 2019 г. от Трънското туристическо дружество. Маршрутът е с обща дължина 56 км. Съставен е от две части, Веломаршрут 101 и Веломаршрут 102, с начални точки в село Глоговица, разположено на около 7 км от град Трън.

Проектът е финансиран от френското посолство у нас, както и със собствени средства от членовете на туристическото дружество. Изграден е изцяло с доброволен труд и със съдействието на община Трън. Френското посолство финансира маркировки, табели, информационни табла и други материали, а трудът е изцяло доброволен – от членове на Трънското туристическо дружество. По създаването на маршрута се работи около два месеца.

От село Глоговица маршрутът продължава към едно от най-живописните села – Ерул, което със своите 1200 м надморска височина е най-високото в община Трън.

Местата, които могат да се видят по веломаршрута, са най-разнообразни – храмове и манастири в няколко от селата. Един от тях е многократно разрушаваният и отново възстановяван Ерулски манастир „Света Троица” с архитектура, характерна за ХI – XIV век. Друг е Мисловщичкият манастир „Успение Богородично“ край село Велиново, вероятно изграден и изписан в края на XV – началото на XVI век. Минава се също през няколко биоферми в Ерул, където може да се види на живо как се произвеждат био продукти – мед, сирене и кашкавал и да се опитат. Преминава се и покрай няколко забележителни върха, откъдето могат да се видят гледки на планините от България и Сърбия. Сред тях е Големи връх (1481 м), който се отклонява от маршрута, но при желание може да бъде посетен.

На съвсем леко отклонение от маршрута е село Бусинци, известно със своята керамика и с Музея на Бусинската керамика, притежаващ една от най-богатите колекции на стара керамика в България. Друго малко отклонение води до Музея на киселото мляко в село Студен Извор, в който има специална експозиция, посветена на д-р Стамен Григоров – „Откривателят на киселото мляко”.

Колоездачите могат да намерят и места за отсядане, хапване и такива, където могат да си купят местни продукти. 

Най-подходящият период за изминаване на маршрута „ВелоЕрул“ е от май до септември.