В Трън бе проведена конференция на бъдещето!

На 20 и 21 април 2024 в град Трън се проведе Конференция за Бъдещето – Трънско 2030, която бе организирана от членове на Трънското туристическо дружество. Присъстваха над 45 местни жители: представители на местния бизнес – ферми, занаяти, места за настаняване и изхранване, учители и културни деятели, активни хора от общността, членове на Трънско туристическо дружество и представители на местната власт , както и кмета на община Трън.

Нашите съмишленици и партньори от сдружение „Деветашко плато“ споделиха безценния си дългогодишен си в обединяване на местната общност за развитие на района.

Участниците в конференцията се обединиха от общата кауза, а именно по- добро бъдеще за всички населени места от община Трън. Разгледахме и обсъдихме заедно местното наследство, ресурси и природни богатства и се спряхме на актуалните тенденции и предизвикателства на настоящето. Накрая беше изработена визия за бъдещето, с конкретни насоки за действие и с главни изпълнители – местните хора.

От конференцията стана ясно, че местната общност вижда община Трън като европейска дестинация, привличаща туристи и гости с условия за планински, културен и развлекателен туризъм, предлагащ услуги с високо качество както и град и села, предлагащи по-добри условия за живот на местните хора – младежи, семейства с деца, възрастни хора. Ресурсите, с които разполага общината са превъзходни природни обекти, богата история, самобитни занаяти и език, кристално чист въздух и невероятно вкусна храна, богато разнообразие на редки и ценни видове диви животни растения и забележителен горски фонд, както и все по-добре развиващо се производство на здравословни земеделски продукти. Близостта със столицата и други големи населени места, както и със съседна Сърбия са допълнително предимство за общината.

Създаде се силна позитивна енергия, ентусиазъм и желание за действие , а участниците начертаха рамките на стратегия за развитие и решения за конкретни стъпки, с които да стартират пътя към постигане на желаната визия. Бе положено едно обещаващо начало за сериозна и плодотворна общностна работа за бъдещето на Трънско!

Конференцията е част от проекта на Трънското туристическо дружество „Бъдеще за Трънско“ и беше предшествана от обмяна на опит на предприемачи от Трънския край с хора от Деветашкото плато.

Проектът се реализира с подкрепата на Фондация Америка за България. Изявленията и мненията, изразени по време на събитието принадлежат единствено на Трънско туристическо дружество и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.