Ерулски манастир – вр. Големи връх (Ерулска планина)

Изтегли GPS трак във формат .gpx
Дължина: 4 кмВреметраене: 1:30 ч.
Денивелация: 357 м (1124 м – 1481 м)Трудност: лесно

Големи връх е най-високият връх в Ерулска планина. Маршрутът за изкачването му от Ерулския манастир „Света Троица“ край едноименното село е може би най-приятният подход и със сигурност най-добре маркираният. Другите възможности са от село Душинци и от село Горочевци. Първият е прекалено къс и без маркировка, а другият е двойно (и повече) по-дълъг и по-тежък и началната му точка е доста отдалечена. Големи връх е един от най-панорамните върхове в цяло Краище, да не кажем най-панорамният в българската част, и определено си заслужава да отделите няколко часа за преход до него.

До село Ерул и респективно до Ерулския манастир се стига лесно с автомобил, но трябва да имате няколко неща предвид. Единствено пътят от юг през село Душинци е асфалтиран, като последните няколко километра са по тесен (но хубав) планински път. През село Милкьовци има 4-5 км черен път, сравнително добър за преминаване с лек автомобил. А от село Кожинци си е само за офроуд автомобил.

Маршрутът до Големи връх се движи предимно по черни пътища, като само последните 20-30 минути са по горска пътека. Именно тази финална част е най-трудната, защото наклонът е доста голям, но с повечко почивки сте горе. Иначе няма нищо опасно по прехода. Маркировката е отлична и ако я следвате, не би трябвало да имате нужда от GPS трак. Ако на някой разклон се зачудите накъде, просто се огледайте и няма начин да не видите маркировка или табела. Почти изцяло се движим през гора, като на места черният път е по-широк или излиза на открити поляни. Вода има единствено в двора на Ерулския манастир. 

От паркинга край манастира тръгваме по единствения черен път през гората. Той се вие, преминава край един голям двор и като излезе на едно обширно пасище се разклонява. Маршрутът ни е надясно, като следваме главния път. Като свърши наклона, по-главния път изглежда да завива надясно, докато ние сме наляво. Следва по-дълго вървене само направо, а срещу нас виждаме ясно Големи връх. По черния път сме, докато излезем на широка поляна точно преди върха, на която вляво има стар фургон, който е превърнат в заслон.

Тук излизаме от пътя (който слиза към село Душинци) в посока Големи връх по ясно различима пътека за последната част от маршрута. Тя бързо навлиза в гората и започва да ни става по-трудно. Наклонът рязко се увеличава, докато слаломираме между дърветата. За някой – 20, за други – 30, а за трети може да са нужни 40 минути, за да достигнат до най-високата точка на Ерулска планина. Не бързайте, наслаждавайте се на прехода. 

Каквото и да правите обаче, накрая няма как да ви е неприятно, освен ако няма мъгла. Големи връх е гол и предлага 360-градусова панорама. Както споменахме, той е един от най-обзорните върхове в региона и предлага гледка към цяло Краище и в ясно време погледът стига до Витоша, Рила, Стара планина и Осогово.

От тук може да продължите от Големи връх към село Горочевци, но така ако сте с кола, няма да е удобно. Ако все пак се връщате до Ерулския манастир, силно препоръчваме да мръднете с колата до махала Мучи баба, която е само на 2 км. Там има един много кратък маршрут, за по-малко от половин час в посока, до обзорния връх Каменитица.