с. Ездимирци – вр. Големи връх (Ездимирска планина)

Изтегли GPS трак във формат .gpx
Дължина: 4.5 кмВреметраене: 2 ч.
Денивелация: 342 м (877 м – 1219 м) Трудност: лесно

Това е маршрут към най-високия връх на Ездимирска планина – Големи връх. Маркировката е синя до върха и червена по пътеката надолу. Предимно върху камъните е, затова може да не е достатъчно ясна и може да се наложи да използвате GPS трака. Трябва да споменем, че началото е доста стръмно.

Паркираме на южния край на село Ездимирци, откъдето започваме прехода. Решаваме да атакуваме директно върха – напред и нагоре. Малко след мястото, където оставим колата, трябва да излезем от пътя наляво, прекосявайки поляна край местната църква и стигайки до гората. Оттам, където и да хванем нагоре, няма да объркаме, тъй като походът върви без пътеки през гората, а след това и по каменистия склон. Така че просто гледайте върха и вървете към него. Имайте предвид, обаче, че наклонът е доста сериозен, но разбираме, че всяко усилие си струва, когато погледнем назад. И все пак това е само един километър, нищо че ни се струва като пет.

В зависимост от честотата на почивките ни, времето за изкачване е различно, но не би трябвало да е повече от час от паркинга. След това тръгваме на северозапад, снижавайки се постепенно. През по-голямата част храстите ни правят шпалир и успяваме да следваме пътеката. Бавно слизаме от билото към съседното голо възвишение, което ни служи за ориентир. След като си проправим път правим още едно плавно изкачване до върха му, откъдето вече всичко е слизане.

Под северния му склон има един заслон, който разбираме, че е изоставен, като го приближим. Зад него, вляво, тръгва първата едва забележима пътека по маршрута. След около 200 м излизаме и на първата ясно забележима пътека и поемаме по нея наляво – надолу. Постепенно се разширява и слиза чак до селото.

Там излизаме на асфалтовия път, който трябва да ни е познат. Тръгваме наляво и покрай пътя виждаме един паметник, на убит от фашистите човек, а след 5 минутки сме отново до колата, където завършва нашият преход.