с. Филиповци – вр. Драговски камик (червен)

Изтегли GPS трак във формат .gpx
Дължина: 2.5 кмВреметраене: 2 ч.
Денивелация: 367 м (751 м – 1118 м)Трудност: лесно

Връх Драговски камик (1118 м) е един от символите на Трънско. Пирамидалната му форма се забелязва отдалеч, пътувайки към град Трън от Перник. Доста е атрактивен и може да изглежда респектиращо, но реално е много приятен за изкачване.

Описаният маршрут за изкачване на „Трънския Матерхорн“ е по червената туристическа маркировка. Той е малко по-дълъг от жълтия маршрут, но и по-безопасен. Няма го този скален праг, който е препятствие по жълтия. Освен това по него има две интересни места, които са допълнителен бонус към разходката – Драговското врело (каскада от водопадчета) и Бежанската пещера.

Маршрутът за изкачване на връх Драговски камик започва от отбивката за Драговска махала на главния път Перник-Трън, малко след табелата за край на село Филиповци. Тук ще споменем, че може да го скъсите ако паркирате някъде в махалата. Но ако решите да правите кръгов маршрут и да слизате по жълтата пътека, е по-удобно да оставите колата край пътя и да започнете от началото.

От Драговска махала до Бежанската пещера

Тръгваме по асфалтовия път за махалата. Маркировката в тази част е нарядко, защото не е трудно да се ориентирате. След около 500 метра достигаме църквата „Св. Николай Летни“. Отпред има широко пространство където могат да се оставят колите, ако сте решили да тръгнете от тук. Вървим покрай къщите и ползваме за ориентир поточето което минава отляво на нас (не го пресичаме). Излизаме от махалата и маркировката започва начесто. Движим се в ниска горичка и пътеката е много ясно видима.

Първоначално тя слиза до рекичката, където се разклонява. Важно е да знаем, че не трябва да я прекосяваме, макар по-широката пътека да минава от другата страна. 500 метра след началото на маркировката има разклон, на който държим вдясно. Наляво е Драговското врело. То е близо, но януари беше замръзнало. На пролет е по-впечатляващо, затова спокойно отбийте до него, само на пет минутки е!

След още малко пътеката ни води до един завой наляво, къдто излизаме на открита широка пътека. Целта ни вече се вижда вляво от нас. След още 20-30 минути трябва да завием наляво от широката пътека. Внимавайте да не пропуснете разклона! Направо се продължава към Бежанската махала.

От Бежанската пещера до връх Драговски камик

След като сме завили, пресичаме поточето и стигаме до Бежанската пещера. Не е много дълбока и впечатляваща, но е идеален момент за кратка почивка преди същинското изкачване. След пещерата продължаваме по червената маркировка и теренът става по-стръмен и каментист. Този терен продължава около половин час (може и малко повече), и леко задъхани, най-накрая сме горе.

Оттук имаме няколко възможности за продължаване на прехода. Можем да се върнем обратно към Драговска махала по същия маршрут. Тези, които се чувстват по-сигурни в себе си, може да слязат от Драговски камик по жълтата пътека. Другата алтернатива е да продължъм по билото към връх Стакьов камик и да слезем до село Врабча.