с. Горочевци – вр. Плоча

Изтегли GPS трак във формат .gpx
Дължина: 3.75 км Времетраене: 1:30 ч.
Денивелация: 409 м (920 м – 1329 м)Трудност: лесно

Горочевци е най-удобният изходен пункт за изкачване на връх Плоча – най-високият връх на Еловишка планина. Преходът от тук е по-малко от 4 км в едната посока. До селото се стига еднакво лесно и през град Трън и през град Земен. И в двата случая последните километри не са в добро състояние, но не е нищо необичайно за закътани български пътища.

Иначе маршрутът до връх Плоча е много приятен. Теренът през цялото време е мек почвен. Първоначално се движи през гора, след това излиза на открито през едно сечище, като накрая отново минава през гора до самия връх, който допреди време беше обгърнат от борове, но вече е гол. Маркировката, както казах, не е лентова, но пък има табели на всички ключови места. Единствената вода е в началото, след последните къщи на Горочевци, от един чучур. Изградени са и две пейки в началото, които предлагат хубава гледка.

Започваме прехода от централния площад по едно мостче, след което пътят се разклонява и ние поемаме по десния ръкав, който води до една от крайните махали – махала Тършевина. Оттук следваме черния път около 1 км до Разклон 2 и Разклон 3. Тук единствено трябва да внимаваме за стрелките, защото са малки, а много лесно можем да се объркаме. След тези разклони е втората пейка и чучура с единствената вода.

Оттук се навлиза в гората по приятна горска пътека, която е с малко по-голям наклон, но пък е само 500 метра. След това табелка сочи, че трябва да се излезе на широкия дърварски път, въпреки че пътеката видимо продължава нагоре.

След още 500 метра достигаме до връх с интересното име Мала Куровица, което е на метри от главния път, но предлага доста хубава панорамна гледка. След него пътят се разделя. Наляво е връх Плоча, а надясно, на 100-200 метра, са Ровините – една приятна изненада по този туристически маршрут. Ровините представляват пясъчни пирамиди, подобни на Стобските и на тези в Мелник, само че в далеч по-малки мащаби.

След като ги разгледаме, се връщаме на разклона и хващаме посока връх Плоча. След по-малко от километър сме на разклона за връх Голяма Куровица, която се пада наляво, а ние продължаваме направо и навлизаме отново в гората. Тук пътеката и табелките се губят, но пак не е много трудно за ориентиране, като вървим само по билото, без да се отклоняваме встрани надолу. Това е и единствената част от прехода, където може да се наложи да се промушите през някой друг храст и да се закачите някъде, но далеч не са непроходими трънаци. В крайна сметка достигаме до връх Плоча, който вече открива обзорна панорама.