с. Милкьовци – вр. Копран

Изтегли GPS трак във формат .gpx
Дължина: 3.80 кмВреметраене: 1:30 ч.
Денивелация: 420 м (888 м – 1308 м)Трудност: лесно
Маркировка: няма

Връх Копран (1308 м) е част от Ерулската планина. Намира се между селата Милкьовци (Трънско) и Банище (Брезнишко). Маркировка до върха няма, но е много лесно за ориентиране.

Маршрутът, започващ от Милкьовци, е изцяло по хубав черен път. Началото му не е от самото село, а от асфалтовия път на около 600 м от първите му къщи. Подходящо място за паркиране е широка почвена отбивка от лявата страна на пътя, точно преди шосето да направи почти 90 градусов завой надясно.

След като оставите колите трябва да продължите по асфалта в посока Милкьовци още около 90 м и да тръгнете наляво и нагоре по черния път. Тук трябва да внимавате, тъй като малко преди този път има друг, който също завива наляво. Той е точно до малка рекичка и е перпендикулярен на пътя, а този по който трябва да тръгнете започва още от началото с изкачване и излиза под ъгъл на асфалта.

Веднъж тръгнали по този път има само едно място, на което може да се объркате. То се намира на 2 км след началото на изкачването (42.748064, 22.711074), където черният път се разделя на две. Трябва да продължите по този направо и леко надясно, който завива към гората. След навлизането в гората следва остър завой наляво и наклонът се увеличава. Оттук до върха се редуват гора и открити поляни, от които има страхотни гледки, особено в северна посока.

Има вариант да удължите разходката значително като продължите по билото на планината в западна посока и последователно изкачите върховете Редованица, Шилковец и Росен по маршута на трасето за бягане „Десет върха ултра“, част от „Трън Ултра Рън“. А може да продължите и към връх Каменитица, от който да слезете в с. Ерул и по черния път да се върнете до Милкьовци и така да направите кръгов маршрут с дължина от малко над 20 км.