Обиколка на Еловишка планина

Изтегли GPS трак във формат .gpx
Дължина: 38 кмВреметраене: 2:30 – 3:30 ч.
Изкачване/спуснане: 750/750 мТрудност: лесно
Терен: асфалтМаркировка: няма

Маршрут:
с. Вукан – с. Горочевци – с. Лева река – с. Стайчовци – с. Вукан

Този маршрут е изцяло по асфалтов път, по който обаче движението на автомобили е много нарядко. Имайте предвид, че участъкът от разклона за Долна Мелна до Стайчовци има дупки по пътя, което може да се окаже предизвикателство за притежателите на шосейни велосипеди.

Асфалтовият път почти идеално описва границите на Еловишката планина, без северния ѝ дял, който обаче от мнозина е считан за отделна планина /Лешниковска/. На моменти пътят се отдалечава леко от границите на планината, но може да се каже, че ги следва почти неотклонно.

Маршрутът е кръгов и за начало може да служи всяка едно точка от него. Все пак препоръчваме като най-удобно място за начало на велоразходката да е разклона за село Вукан, когато идвате от пътя от Трън. Мястото е широко, има къде да се оставят автомобилите, а също предимство е че така започнат маршрута ще имате финални 10-ина км хубаво спускане и малко равен терен точно на финала.

От разклона за Вукан до самото село разстоянието е около половин км, като има леко изкачване. Следва още толкова в пределите на селото, след което по равен път с редуване на леки изкачвания и спускания, след 2 км ще достигнете до с. Мрамор. Карате само направо и след още 1 км селото свършва. Оттук започва по-сериозно изкачване, което продължава 6,5 км с положителна денивелация от 310 м. до достигане на седловината Путни дел, отделяща планините Еловишка и Ерулска. Следва няколкостотин метра равен терен и 2,5 км много хубаво спускане по път със завои до село Горочевци.

Не трябва да се отбивате до Горочевци, а продължавате направо към селата Видрар и Лева река. Тук става почти равно, като все пак и леко спускане. След 4 км ще достигнете до разклона за село Лева река. От разклона до центъра на селото са 1,1 км с неусетно изкачване. В центъра трябва да тръгнете по път, който тръгва надясно и започва изкачване до махала Кошарци. Този път на повечето карти е даден като черен, което не е вярно, асфалтът не прекъсва никъде. Малко след махалата се достига най-високата точка, където е границата между Еловишка и Пенкьовска планина. От центъра на Лева река дотук има издигане от около 200 м, с разстояние от 3,3 км.

Следва 1,5 км спускане към разклона за с. Долна мелна. Тук тръгвате надясно към Горна мелна и Стайчовци. Не трябва да се отбивате до центъра на Горна мелна, а карате само направо. Запчова изкачване и път със завои, който достига до местността Вуча поляна. Тук е граничата между Еловишката планина и Кървави камик. От Вуча поляна започва продължително спускане от 8 км до разклона за с. Еловица, след което отново има леко спускане, но вече е почти равно и така до затварянето на кръга.

На 2 км след края на с. Мрамор вляво от пътя се спуска черен път до параклис „Св. Богородица“, разположен на обширна поляна, до който има и чешма. Отклонението до параклиса е само 150 метра. Поляната е подходяща за пикник и почивка. Вода може да налеете и в центъра на село Лева река, където можете да посетете и наскоро реставрирания и красив Леворечки манастир „Св. Четиридесет мъченици“.

Тези, които желаят да удължат вело-разходката е възможно да комбинират маршрута около Еловишката планина с този около Лешниковската планина.