Ерулски манастир „Света Троица“

Ерулски манастир “Света Троица” се намира в подножието на Ерулска планина, чийто най-висок връх е Големи връх със своите 1481 м. На около 4 км югозападно от село Ерул и северозападно от село Душинци. От някогашният манастир сега е запазена само църквата. Архитектурата й е характерна за периода от XI-XIV век, продължение е на типично строителство, датиращо от ранновизантийската епоха.

Църквата се намира сред манастирската букова гора, а от двете страни на входа й растат две над 900 годишни дървета – ясен и бук, чиито клони са преплетени като в прегръдка високо над покрива на храма.

Върху вградения камък в стената е отбелязана и годината на строителството (или на възстановяването) на църквата „Света Тронна” (1892 г.), а е била осветена през 1900 г. В черквата могат да се видят няколко ценни старинни икони от 17 и 18 век.

Храмът е изцяло реставриран и ремонтиран чрез дарения на някои от местните жители и дарители. Обителта разполага също и с магерница, в която пътниците могат да се стоплят в студените зимни дни. В двора е изградена каменна чешма, на която тече лековита изворна вода.