Връх Драговски камик

Връх Драговски камик неслучайно е наричан Пазителят на Трънско. Представлява внушителна пирамидална скална структура, която сякаш охранява пътя от село Филиповци към град Трън. Поглед от югоизток го прави една от атракциите на трънските планини. Няма как да не го забележите, докато пътувате към град Трън от Перник. Вижда се ясно още отпреди село Парамун. Атрактивната му пирамидалната форма му носи прозвището Трънския Матерхорн.

На Драговски камик е имало стара крепост с дебели стени, изградени от ломен камък без спойка. Под крепостта в югоизточната част на възвишението е имало праисторическо неукрепено селище. Следите и на двете места говорят, че са били населявани през къснобронзовата и раннохалщатската епоха. Все още не е установено дали ролята на крепостта е била култова или отбранителна.

До върха може да се стигне по няколко маршрута. Два от тях са от Драговска махала на село Филиповци, маркирани от Трънско туристическо дружество – съответно с червена и жълта туристическа маркировка. Чевеният маршрут е по-лесният от двата, докато жълтият е по-стръмен и по него има един по-опасен участък, който не е за всеки.

Ако се намирате в съседното село Врабча, също може да направите приятен преход до връх Драговски камик. От селото тръгва червен туристически маршрут, който преминава през връх Стакьов камик, върви по билото на Гребен планина, за да стигне до Трънския матерхорн.

Третият достъп до връх Драговски камик е от махала Маниш. Той е и най-лесният от всички, но не е маркиран. От махалата (където може да се остави автомобилът) се тръгва през селото на изток, изкачва се ниската премка в местността Кълн (разстоянието е 1 км; там има останки от старо селище, откъдето е минавал старият път за Цариброд). На билото пътеката се разделя – надясно на юг отива към Драговски камик (още 1 км.), наляво на север – към Стакев камик (900 м.).

От Драговски камик се разкриват прекрасни панорами към планините Стража, Ездимирска, Чарчилат, Гребен, Влашка (в Сърбия), връх Цървеник, както и към селата Филиповци, Бутроинци, Врабча и към Драговското врело. Има легенда, че от крепостта на Драговски камик тунел е излизал надолу и е влизал в Бежанската пещера.