Поредната нова туристическа пътека в Трънско

От 11.04.2021 г. в Трънско има още една идеално почистена и маркирана пътека. Поредният планински маршрут, който от Трънското туристическо дружество направихме, води до неизвестния, но много панорамен връх Шильоко, Пенкьовска планина. Върхът е висок 1169 м и по височина се нарежда едва на 7-мо място в планината, но категорично е най-обзорният и най-привлекателният там.

Началото на пътеката е от центъра на село Пенкьовци. Дължината ѝ е 5 км, 4 от тях са по приятен горски черен път, а последният 1 км е по горска пътека. Върхът е изключително панорамен с видимост във всички посоки от Руй до Пирин и от сръбските първенци на Краище до Стара планина.

Работата по правенето на пътеката започна още миналата година, когато на два пъти чистихме храсти и паднали дървета към върха. Ограниченията около пандемия обаче провалиха плановете ни и успяхме да довършим почистването едва миналия месец. В началото на април маркирахме маршрута и поставихме табела на върха, а също и няколко указателни стрелки на възлови места.

Освен с уникалните гледки към околните и по-далечни планини, от Шильоко се виждат и голяма част от 32-те махали на село Пенкьовци, пръснати из склоновете на Пенкьовска и Ерулска планини, коя от коя на по-красиво и по-диво място.

Изчачването на връх Шильоко може отлично да се съчетае и с посещение на Пенкьовския манастир „Света Петка“, изключително интересен с архитектурата и стенописите на своята църква, която е археологически и художествен паметник на културата. Повече за него може да откриете тук.