Екопътека „Църквището“

Изтегли GPS трак във формат .gpx
Дължина: 2.5 кмВреметраене: 1:30 ч.
Денивелация: 168 м (656 м – 824 м)Трудност: средно

Екопътека „Църквището“ е един от най-ярките представители на природните дадености на Трънско. Можем с ръка на сърцето да споделим, че това е едно от забележителните места на България, което трябва да бъде посетено поне веднъж в живота. Неслучайно Алеко Константинов, възхитен от региона, възкликва в своите пътеписи:

Погледнете сега!… В този момент ще въздъхне ли някой за Тирол и Швейцария, че да го цапна по устата!

Ще се убедим, че думите му са напълно точни, веднага щом застанем пред „портите“ на ждрелото. Скалните исполини Църквището и Жилав камък от двете страни на реката още в началото ще ни зачудят как е възможно да се стигне до техния връх. Защото целта на екопътеката е точно тази – достигането до най-високата точка на Църквището (левия връх).

До там ни води къса, но стръмна пътека, която едва ли би се понравила на всеки. Стигне ли се до изкачването, то е само нагоре. Но по-притеснителното е, че хората със страх от височини може да имат проблеми на няколко места. За тях е по-удачно да тръгнат директно по жълтата маркировка нагоре, за да се изкачат по безопасния маршрут, който обикновено се използва за слизане. По него успехът е гарантиран, защото изкачването е най-лесно. Или пък може да се обиколи малко по екопътека „Ждрелото на река Ерма“.

Хубаво е човек да се оглежда за табелите, защото може да изпусне някой разклон. Туристическа маркировка засега има само на слизане от Църквището към паркинга. Сянка има през голяма част, но вода – не. Важно е да споменем, че двата моста не са в добро състояние, особено вторият. Така че много добре преценете рисковете и ако минавате, правете го с повишено внимание!

Тръгваме от паркинга в посока към двете скали, където след стотина-двеста метра трябва да прекосим реката по първото дървено мостче. Леко е наклонено, но изглежда стабилно. Веднага след него се качваме до огромния тунел под Жилав камък, който не след дълго излиза от другата му страна. Тук трябва да се оглеждаме за табела наляво, която сочи, че преходът излиза от главния път по тънка пътечка надолу през гората. Тя набързо стига до реката, където ни очаква гледка към страхотните форми на Ждрелото на река Ерма и ново (по-опасното) мостче над нея, по което трябва да минем.

Дотук с леката част. Започваме изкачването на Църквището, което на няколко места ни извежда на прекрасни панорами. Като цяло не се вижда нещо опасно, но след известно изкачване достигаме до може би най-сложния участък от екопътеката. Там е сравнително тясно, пропастта отстрани е отвесна, а камъкът, над който трябва да се прехвърлим е доста неудобен. Тук внимавайте и с главата, защото е твърде вероятно да я чукнете в канарата.

Преминете ли през това място, едва ли ще се затрудните повече. Не остава много и минаваме през една горичка, където хубаво се оглеждаме за правилната пътека, за да не слезем по грешка от другата страна без да сме се качили на Църквището. Тя ни отвежда до естественото каменно стълбище, което ни води до панорамната площадка. А гледката наистина е зашеметяваща. Открива се чудесна 360-градусова панорама над Ждрелото на река Ерма.

На слизане поемаме вляво в горичката. Маршрутът на слизане не е в никакъв случай толкова стръмен и труден, колкото на идване. Ще излезем на една скала с нова чудесна панорама, този път и към отвесите на Ждрелото. От нея слизаме още малко през гората, за да стигнем до широка поляна с беседка.

Поемаме вляво, но не по черния път. На пет-десет метра преди него има тънка пътечка през гората, към която сочат няколко табели и жълта маркировка. Едва ли ще я пропуснете. Тя е малко стръмна, така че в хлъзгаво дъждовно време може би ще е по-добра идея да слезете по пътя. Но иначе е много приятна. Накрая ни води до началната точка при паркинга, където може да завършим с пикник край реката. Ако пък не сме изморени, можем да завъртим и екопътека „Ждрелото на река Ерма“, която ходи до село Богойна и се връща тук, образувайки кръг.