Ждрелото на река Ерма

Ждрелото на река Ерма може да бъде пример за същинската красота на трънския регион. То е една от най-живописните природни забележителности в цяла България и идването до този край на страна е напълно основателно. Река Ерма извира от Сърбия, в близост до Власинското езеро, след което при Стрезимировци навлиза в България, където преминава през широкото Знеполе. След град Трън се спуска стръмно към село Ломница, където се намира ждрелото. Няколко километра по-надолу реката отново влиза в Сърбия. Огромните скали, образуващи ждрелото са високи по 150-200 метра, а в най-тясната част те са на разстояние една от друга около 5 метра.

Същинската му красотата му е събрана в едва няколкостотин метра, които могат да бъдат разгледани по екопътека Църквището. Освен из самото ждрело, тя ни разхожда и над него, достигайки до върха на почти 200-метровата скала Църквището, където ще ви замае панорамната гледка във всички посоки.

Ждрелото се е образувало в продължение на няколко хилядолетия, под въздействието на бурните води на реката. Тя е прорязала тясна ивица между високите скали, които днес се извисяват величествено над нея. От 1961 г. Ждрелото на река Ерма е обявено за природна забележителност, а днес е част от 100-те национални туристически обекта. В подножието на по-високата скала Жилав камък има тунел, дълъг 200 метра, през който минава пътят към село Богойна. Тунелът е копан от войници в началото на ХХ век и целта му е била да свързва с теснолинейка Трън и Цариброд, намиращ се тогава в пределите на България.

Освен уникалните природни красоти, регионът ни предоставя възможност да се запознаем с богато разнообразие от животински и растителни видове на такава малка площ. Коритото на Ерма е дом на ливадния блатар и осояда, от семейство ястребови, няколко вида прилепи, вълци, рисове и други животни, докато от растителния свят най-голямо впечатление прави райхенбаховата перуника, която се среща единствено на Балканския полуостров.

Местността около Ждрелото на река Ерма е доста живописна и добре поддържана. Просторните поляни край реката са любимо място за пикник, където са изградени барбекюта и детски площадки. Освен кратката пътека Църквището, е обособена и малко по-дългата екопътека Ждрелото на река Ерма. Тя добавя още няколко красиви гледни точки към скалния феномен и освен това ни води до село Богойна, което е останала в България махала от разделеното от Ньойския договор село Петачинци. Освен нея има възможност да се стигне по туристически маршрут до близкото село Банкя, където има минерални извори и басейн. А за любителите на по-дългите преходи, може да стигнете от Ждрелото на река Ерма, през село Ломница, до връх Руй.