х. Руй – вр. Руй

Изтегли GPS трак във формат .gpx
Дължина: 1.25 кмВреметраене: 1:15 часа
Денивелация: 309 м (1397 м – 1706 м) Трудност: средно

Туристическият маршрут от хижа Руй до връх Руй (1706 м) е най-предизвикателната част от изкачването на Руйския първенец и този GPS трак е точно по него. Въпреки че преходът е дълъг само 1.5 км, далеч не е от най-леките. Пътеката до върха е доста стръмна, макар и безопасна. Но за да тръгнете по него, първо трябва да стигнете до хижата, а това става най-лесно от един от двата основни изходни пункта – от село Ломница и от село Забел. Важно е да имате предвид, че Руй е граничен връх и за да стигнете до него трябва да уведомите граничните власти.

Първата половина от прехода е малко по-лека и се движи почти изцяло през гора, а след това се излиза на голите ливади. Теренът е мек почвен и ни улеснява. Вода има само при хижата, но маршрутът е достатъчно кратък, за да нямаме повече нужда. Маркировка няма, но не е чак толкова необходима, защото е лесно за ориентиране.

Тръгваме по пътеката за връх Руй от задната страна на хижата. Оттук сме само направо и нагоре, докато стигнем билото. Теренът ни води добре по улея, макар понякога да се налага да се вглеждаме повече за да различим пътеката. След излизането от гората тръгваме покрай нея. Връх Руй е точно насреща, в края на склона. Вдясно от нас е връх Орловец или Орлов камък, както още го наричат.

В крайна сметка целта е пред нас и рано или късно я достигаме и виждаме, че усилията ни са възнаградени. Страхотен край на прехода с панорама на 360 градуса. Цяло Краище е пред нас на юг, заедно с Трънската котловина (Знеполе). На изток са планините от Руйско-Верилската планинска група. На север са Гребен, Влашка и Стара планина. На запад си е Сърбия.