с. Забел – х. Руй

Изтегли GPS трак във формат .gpx
Дължина: 9 кмВреметраене: 3:00 часа
Денивелация: 555 м (838 м – 1393 м) Трудност: лесно

Това е един от най-удобните изходни пунктове за достигане до хижа Руй, заедно с маршрута от село Ломница, и преходът не би трябвало да представлява никаква трудност. Хижа Руй пък е удобна за изкачване на връх Руй. Село Забел се намира съвсем близо до град Трън и пътят до там е идеален.

Както споменахме, маршрутът не е сложен и през цялото време се върви по черен път, което предполага почвен терен, но с едно наум във влажни периоди. Маркировка има през цялото време, но дори и без нея едва ли можете да се объркате, ако не излизате от пътя. Вода има в самото начало – в центъра на Забел, както и в края – в двора на хижата. Почти не се излиза от гората, така че ще ви е приятно през лятото.

Началото на маршрута е централният площад на село Забел. Зад спирката има мостче, откъдето наляво започва черен път, по който тръгваме. Следва се само той и това е единственото нужно описание, като маркировката допълнително улеснява на няколко места.

След километър и нещо от прехода, вляво от пътя се намира Забелския манастир „Свети Димитър“, който е доста интересен. Малко след него черният път прави остър завой, а точно на него има отбивка, която след около 300 метра отвежда до един ловен заслон, пред който има изградена беседка и мостче над Забелска река. До този разклон маршрутът се движи точно покрай рекичката.

Оттук нагоре следват няколко по-скучни километра. По едно време, 5 км след началото, достигаме до втори заслон, който е отворен за всеки, но пък е в окаяно състояние. Намира се на разклона за село Туроковци. Тук пак сме направо по пътя, а малко по малко гората оредява от лявата ни страна и виждаме все по-голяма част от Трънската котловина (Знеполе).

Най-накрая достигаме и до разклона за връх Руй, който се извисява отляво. Ако решите да тръгнете към него, можете да последвате този GPS трак. Тук, преди него, се открива и първата страхотна панорама по маршрута, за да задоволи дошлите за гледки. Оттук се вижда почти цялото Знеполе и половината Краище, а ако се отклоните стотина-двеста метра нагоре, със сигурност ще видите и останалата част. От другата страна пък веднага приковава вниманието красивата Гребен планина, а зад нея е и старопланинския връх Миджур. За информация, върхът, който ни остава отдясно, се казва Космата чука.

Продължаваме пак направо по пътя и отново навлизаме в гората. Това са и последните малко повече от 2 км от туристическия маршрут, а със сигурност хижа Руй ще ви допадне от пръв поглед с този невероятен фон – върховете Руй и Орловец (Орлов камък). Страхотен завършек на прехода, а за тези, чиято цел е връх Руй – има още час и нещо поход по стръмна пътека нагоре.