с. Забел – вр. Руй

Изтегли GPS трак във формат .gpx
Дължина: 8.5 кмВреметраене: 3 ч.
Денивелация: 868 м (838 м – 1706 м) Трудност: средно

Туристическият маршрут от село Забел до връх Руй (1706 м) изкачва директно върха, без да се отбива през хижа Руй. Това го прави един от най-лесните подходи към най-високия връх на Руй планина. Самото село се намира на няколко километра от град Трън и пътят до него е идеален. Най-важното е да знаете, че е граничен връх (на границата със Сърбия) и трябва да уведомите граничните власти и да носите лични карти.

Самият маршрут не е много труден, като изключим финалното изкачване на върха, където наклонът е малко по-сериозен. Все пак преходът не е за подценяване, особено ако нямате физическа подготовка – изкачва почти 900 метра денивелация за няма и 9 км. През цялото време се върви по черни пътища и почвен терен. Има червена туристическа маркировка до началото на финалното изкачване, където реално се отклоняваме от пътя за хижата, докато маркировката продължава към нея.

Като цяло ориентирането е изключително лесно и затова маркировката е нарядко – следва се само основния път и само трябва да не изпуснем разклона за върха. До този разклон се движим през гора, след което тръгваме по голите ливади нагоре. Вода има само в началото на маршрута, на площада, а Зебелска река тече покрай нас около километър и половина. Ако все пак имате сериозна нужда, ще се наложи да слезете на хижата, където има.

Тръгваме от централния площад на село Забел, а точно срещу нас се извисява целта – връх Руй. Зад спирката има мостче, което пресичаме и завиваме наляво. След малко повече от километър минаваме покрай Забелския манастир „Свети Димитър“, край който има много интересни стойки за молитва. Малко след манастира пътят прави 180-градусов завой (Разклон 2), но от него излиза друг черен път по поречието на реката, който стига до ловен заслон. Важно е да не тръгнем към него.

Пътят се вие нагоре между иглолистните гори. Измежду дърветата бегло различаваме от лявата си страна връх Руй. Нетърпеливите любители на гледките ще трябва да изчакат още малко. На петия километър минаваме покрай един доста неприветлив заслон, който се намира точно на разклона за село Туроковци. Ние продължаваме напред, а малко по малко гората се разрежда.

И така изминаваме около две трети от целия маршрут. Щом веднъж стигнем при разклона за връх Руй, разбираме, че цялото чакане за гледка си е струвало и оставаме зашеметени от красотата на околията. Дори има опасност да забравим, че сме тръгнали да изкачваме планина. От едната страна окото ни привлича неповторимата Влашка планина, която едва ли ще объркате, а от другата е прекрасната Трънска котловина (Знеполе), заобиколена от планините на Краище, докъдето ти стига поглед.

Трудно ще пропуснем разклона, но все пак е важно да внимаваме и да не го подминем. Това е първото открито място по туристическия маршрут. Вдясно ни се пада връх Космата чука, а отляво няма да объркаме връх Руй.

Основният път продължава напред и влиза в гората, но ние се отбиваме преди това вляво, пак по черен път, и преходът ни следва само склона. Наклонът рязко се повишава и започва уморителното изкачване. След около 500 метра има още един разклон, който също е хубаво да не изпуснем и там пак хващаме левия ръкав. Оттук вървим право нагоре и след километър и половина достигаме до най-високата точка на Руй.

Най-хубавият завършек на всеки преход е с гледки във всички посоки. Този връх е изключително обзорен. Вижда се всичко, докъдето ти стига поглед. Освен близките Краище, Влашка и Гребен, оттук спокойно се виждат при ясно време и далечните Витоша, Рила, Стара планина, Осогово, Бесна кобила и още доста. Оттук надолу може по същия път или пък по стръмната пътека към хижа Руй, след което обратно към село Забел. Другата алтернатива е слизане към село Ломница и обиколка около Ждрелото на река Ерма.