Ждрелото на река Ерма – с. Банкя

Изтегли GPS трак във формат .gpx
Дължина: 4.75 кмВреметраене: 1:30 ч.
Денивелация: 19 м (675 м – 694 м) Трудност: лесно

Този туристически маршрут е част от Трънската екопътека, която започва от “Ждрелото на река Ерма” и от няколко години не е изцяло проходима, основно заради опасните мостове над Ябланишкото ждрело. До началото на 2019 г. дори не можеше да се стигне и до село Банкя, но Трънско туристическо дружество направихме всичко възможно да има мост над реката, макар да е импровизиран на този етап. Така че вече е съвсем възможно да си направите по-дълга и приятна разходка в горите на Ездимирска планина край река Ерма.

До началната точка на маршрута се стига спокойно с автомобил, който може да оставите на широкия паркинг. Туристическата маркировка червен цвят, много е добра и се следва лесно. Теренът е мек почвен, като представлява най-вече ходене по черни горски пътища. Едва ли ще ви е нужна много вода, защото преходът е къс и в центъра на Банкя има чешма. Опасни участъци няма, но трябва да подхождате с повишено внимание и по двата моста – в началото и в края на маршрута.

Тръгваме по пътеката край поляната за отдих и барбекю край Ждрелото на река Ерма. Не след дълго тя започва да криволичи надолу към моста над реката. Тук е хубаво да внимавате все пак, защото мостът е доста стар. Щом го прекосите, се изкачва до тунела под скалата Жилав камък (Една от двете, които образуват ждрелото. Другата е Църквището). Оттук насетне следваме само и единствено този черен път, чак до село Банкя.

Няма много за описване на този маршрут, защото върви изцяло през гора, като повече от половината се движи покрай реката. Единствено ще споменем, че по средата на прехода се намира село Богойна, което се състои едва от няколко къщи. Това е така, защото допреди 1995 г. е било махала на село Петачинци, което след Ньойския договор остава в територията на Сърбия. То обаче е много живописно и сгушено в планинските извивки селце и може да се отбиете до него просто ей така. И ако не за да усетите спокойствието му, то поне за да хапнете хубава прясна риба с бира на рибарника край селото.

GPS трака не описва описва пътя в село Богойна, като на разклона за него продължава напред. Още около половин час през гората стигаме до брода над река Ябланица преди село Банкя, а малко след това е центъра на селото.

От тук има няколко възможности да продължите прехода. Може да се спретне хубав по-дълъг маршрут по Гребен планина, като от Банкя стигнете до село Врабча и Врабчанския водопад, след което да изкачите връх Стакьов камик и да завършите по билото с Драговски камик и село Филиповци. Друга алтернатива е посещение на Ябланишкото ждрело, което споменах в началото, но там си е на ваша отговорност. До него пътеката е сравнително поддържана, но късна пролет и лято има участък с много висока трева, която не е много приятна за преминаване.