с. Врабча – вр. Стакьов камик

Изтегли GPS трак във формат .gpx
Дължина: 1.25 кмВреметраене: 0:45 часа
Денивелация: 135 м (916 м – 1051 м)Трудност: лесно

Изкачването на връх Стакьов камик (1051 м) от село Врабча е един от най-кратките туристически маршрути до някой от върховете в Трънско. Откакто е маркиран, доста хора избират да направят разходката си в Гребен планина, особено имайки предвид, че началото му е само на 10-15 минутки от красивата местност край Врабчанския водопад, която е идеална за отдих след преход.

Началото на туристическия маршрут е на големия завой на главния път точно преди селото. Но ще уточним, че става дума за 2 км след табелата за населено място. Също може да се ориентирате, ако видите информационното табло за Врабчанския водопад вляво от пътя. Пътеката за Стакьов камик започва стотина метра след това вдясно. Ако се наложи, използвайте GPS координатите в трака.

Както казах, преходът е доста кратък, но за сметка на това е с постоянен голям наклон и колкото и лесно да е, все пак ще усещате, че се изкачвате в планина. Туристическата маркировка е червен цвят и е много добра. Върви се предимно в гората, което донякъде е облекчение за жежките дни. Теренът е предимно мек почвен, като към края вече е по-каменист. Вода има само в село Врабча. Опасности няма.

Като цяло няма много за описване на този туристически маршрут. Тръгваме по широк черен път и след 100-200 метра излизаме от него вдясно. Оттам започва изкачването по широка поляна с рядка растителност, която постепенно се сгъстява. Преходът навлиза в гората и криволичи само нагоре.

След около 30-40 минути стигаме до разклон, където с табели ясно са обозначени възможните посоки. Вляво е пътеката за връх Драговски камик (1118 м) и село Филиповци. Ние сме надясно и след 5-10 минутки вече сме на върха, но гледката се открива малко след него, на една скала.

Оттук може да се продължи с преход до връх Драговски камик. От него има две пътеки за слизане към село Филиповци – червена и жълта. Другите възможности са връщане до село Врабча и оттам някой от тези маршрути: