с. Ломница – вр. Ракитски камик

Изтегли GPS трак във формат .gpx
Дължина: 7.5 кмВреметраене: 3 ч.
Денивелация: 721 м (735 м – 1456 м)Трудност: средно

Връх Ракитски камик (1456 м) е един от билните върхове на Руй планина. Той е изключително панорамен и предоставя една от най-красивите гледки по тези места. Най-удобният изхден пункт за него се село Ломница. До него не се стига особено трудно ако прецените добре дължината. Може да има затруднения само в последния горски участък преди върха, по който все още няма добре отъпкана пътека. В по-голямата си част преходът до връх Ракитски камик споделя същия път на маршрутите до хижа Руй или до връх Руй от село Ломница..

Връх Ракитски камик е граничен и за изкачването му е необходимо да уведомите гранична полиция. Маркировка до самия връх практически няма. През по-голямата част (до един рибарник) се следва червната маркировка за връх Руй. След това няма нито табели, нито ясна пътека, за което е силно препоръчително използването на GPS трака. Чешми няма по маршрута, затова при нужда може да се използва реката или да се отбием до хижа Руй.

Преходът се движи през гора почти през цялото време, което го прави добър избор в топло време. Върви се предимно по черни пътища, затова имайте предвид, че във влажни периоди може да е разкаляно. На няколко места прекосяваме реката и евентуално през пролетта може да е по-пълноводна.

От Ломница до рибарника

Тръгваме в източна посока от централния площад на село Ломница с цел връх Ракитски камик. На първото разклонение поемаме наляво към планината. Първоначално може да се ориентирате по табелите за хижа Руй и връх Руй, защото дълго следваме техния маршрут.

Почти веднага навлизаме в гора и не излизаме от нея преди подножието на върха. Вървим по широк черен път нагоре, който се движи успоредно на реката. На няколко места я пресичаме по камъни, затова имайте предвид обувките, особено в пролетните месеци. Час и малко наклонът е лек, след което се увеличава до умерен.

Около 2:15 часа (~5 км) след началото достигаме до един рибарник, който може да ни служи като ориентир. Представлява ограден с мрежа двор, с малка неугледна сграда и басейн.

От рибарника до връх Ракитски камик

Малко след рибарника е основният разклон по маршрута, на който трябва да излезем от маркировката в посока връх Ракитски камик. На този разклон наляво са хижа Руй и връх Руй, а нашата цел е направо.

Оттук насетне тръгваме без маркировка. Засега сме по черен път. След петнайсетина минути излизаме за кратко от гората. Точно там пътят се разклонява. Ние поемаме вдясно по долния (другият тръгва нагоре по поляната и скоро се изгубва). Той прекосява набързо поляната, навлиза в горски участък, но съвсем скоро отново излиза на друга поляна. Точно там е отклонението за връх Ракитски камик, за което трябва да внимаваме най-много.

Излизаме вляво от пътя и тръгваме по поляната без пътека. Точно в другия ѝ край отново навлизаме в гората. Тук ориентир могат да ни бъдат три огромни вековни бука. След тях поддържаме нивото на височината около 400 метра, когато трябва да предприемем постепенно изкачване вляво. Все още не се е образувала ясна пътека, затова е препоръчително да се изпозлва GPS трака. В противен случай може скоро да навлезете в Сърбия.

Финалното изкачване на връх Ракитски камик е кратко но изморително. Гледките обаче компенсират умората. Панорамата е на 360 градуса. Безкрайните планински вериги продължават навсякъде. Може би най-внушителни са планините Гребен и Влашка на север, между които е Погановското ждрело. Ждрелото на река Ерма се различава на изток, а връх Руй е съвсем наблизо на юг.