с. Ломница – х. Руй

Изтегли GPS трак във формат .gpx
Дължина: 5.75 кмВреметраене: 2:30 ч.
Денивелация: 663 м (736 м – 1399 м) Трудност: лесно

Маршрутът от село Ломница до хижа Руй е тиха горска разходка в едноименната планина. Преходът е лек, с малък наклон, което го прави добър избор за приятен излет сред природата. Не трябва обаче да се разчита, че хижата работи, защото най-често това е при масови мероприятия или с предварителни резервации на големи групи. Затова най-често се съчетава с изкачване на връх Руй (1706 м), който е само на час и нещо над нея.

До село Ломница се стига с автомобил от град Трън. Маркировката е червена и добре поддържана. Общо взето не е трудно за ориентиране, основният път е различимо по-широк. Важно е да знаем, че се движим само направо през първите около 5 км (~2:15-2:30 часа), където трябва да завием остро наляво (където). Най-добрият ориентир е един рибарник. 150 метра след него е въпросният разклон, където направо се стига до връх Ракитски камък, а наляво са хижа Руй и връх Руй.

Питейна вода по маршрута няма, освен в двора на хижата, като изключим реката и потоците ѝ при нужда. Преходът е почти изцяло на сянка и се движи по черни пътища с почвен терен, които в периодите с валежи може да са доста кални. Опасни участъци няма.

От Ломница до хижа Руй

Началната точка в село Ломница е едно уширение със стара спирка. Тръгваме и почти веднага завиваме наляво на първия разклон. Има нови указателни табели в самото село, така че ще ви упътят към гората. Оттам поемаме по черния горски път до хижата. Внимаваме за широкия път и гледаме да не се отклоним по някой от ръкавите, защото ако се улисаме, можем без да искаме да поемем по някой от тях. В началото на маршрута реката ни се пада отдясно, но след 30-40 минути я пресичаме. Докато долината свърши, ни се пада отляво.

Изкачването е монотонно и без много разнообразие. Все пак на 2-3 места пътят минава покрай реката и е живописно. Отначало маршрутът е с малък наклон и движението е доста бързо. В един момент наклонът се увеличава и от лек, става умерен. Около 2:15 часа след началото (~5 км) достигаме до рибарника – неугледна постройка с голям басейн отпред, оградени с мрежа. Малко след това трябва да внимаваме на следващия разклон. Тук направо е връх Ракитски камък (1456 м), но ние сме наляво по 180-градусовия завой, който стига до хижа Руй. Ако не внимаваме, много лесно можем да продължим направо. След няма и 15 минути вече сме на поляната пред хижата.

От тук има няколко възможности за продължение ако не се върнем обратно към Ломница. Най-често се продължава с изкачване на връх Руй от хижата. От него може да се слезе съответно към село Забел (по-лекия маршрут) или към село Зелениград (по-тежкия маршрут). Ако не предприемем изкачване на върха, може да продължим прехода по черния път, който води директно от хижа Руй до село Забел.