с. Лялинци – вр. Големи връх (Стража)

Изтегли GPS трак във формат .gpx
Дължина: 2.5 км  Времетраене: 1:45 ч.
Денивелация: 474 м (915 м – 1389 м)Трудност: средно

Връх Стража (1388 м) е първенецът на едноименната планина, известна още като Парамунска. Той е известен и по други начин – официалното му име е Големи връх, но вече все по-рядко го наричат така. Изкачването по този маршрут е от село Лялинци, което се намира югоизточно в подножието на планината. Наклонът е сравнително голям и през цялото време няма пътека. Хубаво е да имате предвид, че теренът е силно пресечен и много рядко вървим по равна почва, което затруднява както изкачването, така и слизането. Тук-таме по пътя има някой храст, който да ни направи сянка в слънчевите дни.

Излизаме от западния край на село Лялинци и точно преди моста над реката, вдясно между къщите тръгва черен път, който бързо свършва. Следваме вляво от последните къщи, докато излезем на рида, от който започваме качването. Реката трябва да ни се пада долу от лявата страна.

През по-голямата част на прехода реброто е голо и можем да се нагледаме на красиви пейзажи. На няколко пъти до горе планината ни изненадва с оптични измами. Първоначално изглежда, че ще изминем маршрута за половин час, но като стигнем до точката, която мислим за връха, нагоре се показа нова такава. Продължаваме напред и след още едни 20-ина минути отново се оказа, че това не е краят и насреща се появяват още камънаци. „Третият път ще е последен“ – може би ще си помислим. Но и този път не сполучваме с предположението. Оказва се че там тепърва излизаме на билото и има още малко над километър до края. Поне наклонът драстично намалява, преходът става по-лек и вече наистина се вижда Стража.

Оттук става по-леко и крачим уверено напред, радвайки се на пейзажите от всички страни. На едно-две места трябва да се промушим между храсталаци, но са се образували пролуки, които да ни улеснят. Не повече от половин час по билото и стигаме до обозначението на връх Стража.

Много често Стража се съчетава със съседната планина Любаш (1398 м) и ако решите да правите това, препоръчвам изкачване на връх Любаш от село Ребро, слизане към село Лялинци, след което изкачване до връх Стража по този маршрут и накрая слизане към село Велиново.