с. Велиново – вр. Големи връх (Стража)

Изтегли GPS трак във формат .gpx
Дължина: 3.1 кмВреметраене: 1:45 ч.
Денивелация: 533 м (856 м – 1389 м)Трудност: лесно

Туристическият маршрут от село Велиново е може би по-добрият от двата варианта за изкачване на връх Стража (1389 м). По-разнообразен, по-щадящ за краката и в голяма част – сенчест. Другият е от другата страна на планината – от село Лялинци. Името на връх Стража е доста по-популярно в последно време, отколкото реалното му име Големи връх. Името на планината също е популярно по друг начин – Парамунска планина.

До село Велиново се стига по сравнително хубав път, идвайки и от село Филиповци, и от град Трън. Туристическата маркировка е доста добра, докъдето я има. Все още не е до самия връх, а достига до края на горския пояс и от излизането на билото има около километър без лента. Иначе е жълт цвят и започва от южната част на селото. Теренът е разнообразен, но основно мек почвен. Наклонът също е променлив и както има леки участъци, така има и по-задъхващи. Вода има в центъра на селото. Опасности няма.

На около километър южно от центъра на село Велиново, вляво от главния път към село Милкьовци, тръгва широк черен път. Ще познаете и по оградения с висока стена огромен двор, в който има и няколко големи постройки.

Тук започва изкачването леко-полеко, като за загрявка. В ясно време се вижда и целта ни връх Стража. След петнайсетина-двайсет минутки по черния път идва времето да се разделим с него. Хубаво се оглеждайте за маркировката и табелата тук, че досега преходът е толкова лек, че ако сте се заговорили с приятели, може да си продължите по пътя, улисани в приказки.

След това отклонение туристическият маршрут навлиза в горския пояс за около 40-50 минути. Постепенно и наклонът се увеличава по склона на планината, докато слаломираме между дърветата. Ясна пътека може да не се различава, така че следете за маркировката. По едно време наклонът става доста голям в този участък до излизането извън гората. След това има къс каменист участък, докато се излезе на билото.

Оттук насетне следва изкачване до отсрещното гористо възвишение, зад което се крие връх Стража. До него ще стигнем след около половин час, като първо имаме кратко слизане надолу, след което изкачване в гората. Превалим ли това, сме на финалната права – най-високият връх на планината е пред нас. Тук вече е малко по-каменисто под туфите, така че внимателно – да не изкълчите нещо точно на края на прехода.

Върхът е гол и много обзорен, така че със сигурност ще останете очаровани при ясно време. Въпросът е накъде да продължите, ако няма да се връщате в село Велиново. Тук има доста добър вариант за удължение на маршрута, който включва и съседната планина Любаш. От връх Стража се слиза до село Лялинци, от него се качваме на връх Любаш и слизаме от другата му страна откъм село Ребро.