с. Лялинци – вр. Любаш

Изтегли GPS трак във формат .gpx
Дължина: 2 кмВреметраене: 1:30 ч.
Денивелация: 474 м (924 м – 1398 м)Трудност: средно

Туристическият маршрут за изкачване на връх Любаш (1398 м) от село Лялинци е един от двата най-популярни подхода за преход до най-високия връх на едноименната планина. В тази част на Трънско са концентрирани доста планини, а Любаш е идеалното съчетание от приятен преход и обзорни гледки. Не го подценявайте, гледайки височината. Макар да е нисък, той няма да се даде толкова лесно.

До село Лялинци се стига по главния път за Трън, от който се отбива 2-3 км по тесен, но добър асфалтов път. Маркировката до върха е в червен цвят и е добре поддържана. Вода по маршрута няма, а той е на открито почти през цялото време, затова е много препоръчително да се запасите предварително. Теренът е смесица между почва и камъни, но от тази страна преобладава меката настилка. Опасни участъци няма. Иначе, Трънско си е Трънско и има много ниски трънаци, затова е препоръчително гети или поне дълъг панталон.

Изкачването на връх Любаш

Началото на маршрута за изкачване на връх Любаш е преди изхода на село Лялинци в посока село Ребро, близо до църквата. Има един мост над дере и след него тръгва пътека нагоре вдясно. Не след дълго излиза на черен път, който трябва да пресечем и да продължим нагоре. Тук е по-каменисто, но не след дълго навлизаме за кратко в гора, къдет наклонът се увеличава. Наистина не трае дълго, когато излизаме от гората и скоро сме по билната пътека. Тръгваме наляво към върха. Оттук нагоре няма много за описване. Гол склон, с панорамни изгледи. Няма отбивки – само напред и нагоре. Може да отнеме и около час, но най-сетне се намираме на връх Любаш, за да хвърлим поглед към цяло Краище.

Оттук може да се слезе към село Ребро, а ако търсите удължение на маршрута и съчетание с връх Стража (1388 м) в един ден, най-добре да се качите на Любаш от село Ребро, да слезете по този маршрут, след това да изкачите Стража от Лялинци и да слезете от нея към село Велиново. Другата близка алтернатива е изкачване на връх Драговски камик по червената или по жълтата пътека.