Обиколка на Лешниковска планина

Изтегли GPS трак във формат .gpx
Дължина: 24 кмВреметраене: 1:30 – 2 ч.
Изкачване/спуснане: 290/290 мТрудност: лесно
Терен: асфалтМаркировка: няма

Маршрут:
с. Ярловци – Забелски хан – гр. Трън – с. Костуринци – с. Стайчовци – с. Ярловци

Този маршрут е изцяло по асфалтов път, по който обаче движението на автомобили е много рядко. Изключение прави частта от Забелски хан до град Трън, при разклона за с. Пенкьовци, който е с дължина от около 5 км. Поради сравнително малката си дължина и денивелция, маршрутът е подходящ за семейни вело-разходки с деца, като единствено се изисква повишено внимание в по-натоваредия пътен участък от Забелски хан до град Трън.

Маршрутът може да бъде преодолян както с планински, така и градски или шосеен велосипед, като за последния е необходимо да се внимава в участъка около село Костуринци, където пътната настилка не е в добро състояние.

Асфалтовият път почти идеално описва границите на Лешниковската планина. Маршрутът е кръгов и за начало може да служи всяка едно точка от него. Удобно място за начало на велоразходката да е центъра на село Ярловци, където след завършване на обиколката, можете хапнете и пренощувате в хотел-механа Ярловци.

От с. Ярловци се тръгва към главния път Трън-Стрезимировци. До там има леки изкачвания и спускания, а участъкът е с дължина 2,4 км. Следва излизане на главния път и преминаване през махала Забелски ханове. До разклона за Бусинци/Пенкьовци разстоянието е 4,8 км. Тук трябва да се отклоните надясно и да тръгнете по пътя към Вукан. Имате възможност с малки отклонения от по 1-2 км да посетите музея на киселото мляко и музея на Бусинската керамика в селата Студен извор и Бусинци. До двата музея водят перфектни асфалтови пътища с леко изкачване. На разклона за с. Студен извор има чешма с хубава вода и място за почивка.

Ако не се отклонявате до музеите продължавате направо, като на разклона за Вукан и Пенкьовци не завивате, а отново карате само направо. Без никакви отклонения от пътя, разстоянието от главния път в Трън до село Стайчовци е 11,4 км с леко изкачване и натрупване на 120 м. положителна денивелация. В Стайчовци трябва да оставите главния път, да минете през селото и да поемете към село Лешниковци. Тук има малко изкачване и 70 м положителна денивелация за преодоляване за 1,4 км разстояние, след което 1 км спускане до с. Лешниковци. Следва спускане от близо 4 км до с. Ярловци. Малко преди центъра на Ярловци може да се отклоните до живописния язовир Ярловци. Маршрутът през цялото време предлага страхотни гледки към планините заобикалящи Знеполето.

Забележителности по маршрута: