с. Насалевци – вр. Щърби камик

Изтегли GPS трак във формат .gpx
Дължина: 4.5 кмВреметраене: 2:00 ч.
Денивелация: 634 м (845 м – 1479 м) Трудност: средно

Изкачването на връх Щърби камик (1479 м) от село Насалевци е добър избор на туристически маршрут за хора, които търсят приятна горска разходка с красив завършек, които си имат наум, че през голяма част наклонът е задъхващ. Накрая усилията се отплащат с една от най-хубавите гледки по Руй планина – към Знеполе и Краище от едната страна и Сърбия от другата.

Село Насалевци е само на 6 км от българо-сръбската граница. До него се отбива от международния път Е63 от Перник през Трън за Сърбия. Маршрутът върви през голямата си част по черен път и е маркиран много добре с жълта туристическа маркировка. Технически лесен, но с почти постоянен по-голям наклон (като изключим началото). В края има участък, където трябва да внимавате да не се подхлъзнете или изкълчите, защото е по-каменисто и стръмно. В никакъв случай не непреодолимо, дори за хора със страх от височини. Преходът е добър и за по-топло време, тъй като почти през цялото време се върви през гора. Водоизточник е само една рекичка, която върви покрай пътя, така че за по-сигурно си напълнете вода. Може да си държите GPS трака под ръка, защото в началото лесно може да пропуснете отбивка ако се улисате в мисли или разговори.

Началото на туристическата пътека започва малко след табелата за край на село Насалевци в посока село Рани луг. Вдясно би трябвало да видите табела-стрелка, която да ви насочи. След стотина метра ще видите няколко величествени вековни дъба. Единият от тях е на над 600 години (Насалевския дъб) и е избран за българско дърво на годината в класацията за „Дърво с корен 2016 г“. Тук има и пейка за отдих, ако огромните зелени поляни се окажат недостатъчни.

От дъба се тръгва вляво по черен път, който излиза на широка ливада, от другата страна на която се издига Руй планина, а целта на прехода връх Щърби камик лесно се различава. След 500-600 метра трябва да следите за табелата и туристическата маркировка, които завиват наляво. След още толкова се виждат руините на стара гранична застава. Преди тях свивате вляво и след стотина метра започвате да се оглеждате вдясно, където тръгваме нагоре.

Оттук насетне вече става трудно да се изгубите по маршрута. Пътят си е само един, маркировката сред гората е перфектна и от вас се иска да само да се наслаждавате на връзката с природата. Дълго време се върви напред и нагоре. След около час, може би, ще стигнете до дълга дървена маса с пейки по средата на пътя, където може да отдъхнете или да се подкрепите с нещо. Двайсетина-трийсет минутки след това правим един остър завой наляво и започваме да се оглеждаме за отклоняването на маркировката вдясно от пътеката. Тук най-много трябва да се внимава да не се изпусне.

Идва най-трудният участък от туристическия маршрут, но той продължава не повече от двеста-триста метра. Не е толкова труден, а просто на фона на досегашния преход се различава. След него туристическата маркировка излиза на билото, където вляво се пада връх Щърби камик. На един хвърлей ни е връх Руй (1706 м). От сръбска страна чудесно се виждат красивите форми на Влашка планина. В далечината се виждат спокойно върховете Миджур (2168 м) и Ком (2016 м) в Стара планина. От другата страна ни е цяло Краище, а пред него е хлътнало Знеполе.

Близки маршрути, които може да изберете ако имате повечко време наоколо са: