с. Врабча – вр. Голеш

Изтегли GPS трак във формат .gpx
Дължина: 2.5 кмВреметраене: 0:45 ч.
Денивелация: 269 м (888 м – 1157 м)Трудност: лесно

Гребен е планина, чиято по-голяма част се намира в Сърбия. От българска страна има само няколко възвишения, като връх Голеш е най-висок от наша страна. Той се намира на самата граница, поради което се изисква да уведомите гранична полиция.

Маршрутът до връх Голеш (1157 м) започва от село Врабча. До там се стига по тесен, но хубав асфалтов път. Преходът е къс, но може и да ви измъчи. Препоръчително е да сте с гети и нещо с дълъг ръкав, защото тук Трънско показва произхода на името си. Добре е да сте с високи обувки, които да държат глезена добре, защото теренът нагоре е много каменист, с нестабилни камъни, и шансът за изкълчване е голям. Иначе, опасности по маршрута няма. Маркировка няма и е много препоръчително да ползвате GPS следата. Вода има само в селото. Сянка се намира рядко.

Тръгваме по-точно черен път, който върви покрай дере и е най-леката част от прехода. Още в началото иззад първото възвишение се вижда и връх Голеш. След като се стигне до първия разклон трябва да се тръгне наляво, покрай ограден с бодлива тел имот. Може преди, може и след оградата, но препоръчваме преди нея, защото е по-малко обраслият път. Караме малко сред трънаците и се озоваваме на първата добре изглеждаща пътечка по маршрута, която подсича върха от юг. Това е и единствената хубава пътека и по нея ни се открива първата хубава гледка.

По нея си търсим подходящо място за изкачване. Хубаво е да се следва GPS трака. Шансът да се хване път, който изглежда проходим, но е пълен с храсти, е голям. Ако нямате GPS – пътеката е там, където си я намерите. Тръгвате нагоре и следвате върха. Много внимавайте в краката си, особено на слизане, защото наклонът е сравнително голям, а камъните не са много стабилни. И така за половин час сте горе.

В крайна сметка, всички неволи си заслужават. Връх Голеш е много панорамен. Въпреки че преходът е доста къс, оставаме доволни от него. Много живописни части от Сърбия и България са на нашия хоризонт. Ще забележите също, че връх Драговски камик не изглежда толкова респектиращ от тази страна.

За продължение – Екопътеката над Ждрелото на река Ерма е наблизо. Има и няколко подобни планини наоколо – Ездимирска, Стража, Любаш, както и Руй от другата страна на град Трън.