с. Зелениград – вр. Шильи камик

Изтегли GPS трак във формат .gpx
Дължина: 1.25 кмВреметраене: 0:45 ч.
Денивелация: 189 м (816 м – 1005 м)Трудност: лесно

Изкачването до скалата Шильи камик (или Шили камък) над село Зелениград в Трънско е една чудесна възможност за еднодневна разходка около София. Маршрутът е сравнително лек и кратък, което го прави идеален за съчетание с някой друг преход наоколо или посещение на Ждрелото на река Ерма. Освен това от Шильи камик се открива чудесна панорама към трънското Знеполе, а съвсем до скалата се намира интересното скално светилище Царева църква. Малко по-встрани има още едно светилище – Цветаново ижле.

До село Зелениград се стига по добър асфалтов път с автомобил. Преходът е лек и наклонът е доста приемлив, макар погледнато отдалеч да не изглежда точно така. Пътеката се вие нагоре сред гори и храсти, а маркировката е повече от перфектна. Зеленият цвят стига до скалата Шильи камик, но заедно с нея са още червеният маршрут от Зелениград до връх Руй, както и жълта маркировка до двете светилища. Голяма част от маршрута е сенчеста, а вода има в селото, но за толкова кратко няма нужда от повече. Теренът през по-голямата част е почвен, а към края е каменист.

Единственото, което някой може да нарече опасност, е едно леко прекатерване точно преди да се излезе на Шильи камик. Напълно безопасно е в сухо време, както и ако внимавате в мокро време. Напълно преодолимо е дори за хора със страх от височини. Можем да го оприличим като покатерването преди скалата Църквището на Ждрелото на река Ерма, ако сте ходили там и го знаете.

Изкачване до Шильи камик

Като застанем в центъра на село Зелениград, лесно различаваме скалата, до която трябва да се качим. Тръгваме по улицата, която води право към нея (най-тясната от всички). Вървим, докато стигнем края на селото, където пътят се разклонява направо и наляво. Не трябва да тръгваме по никой от пътищата, а по пътека, която излиза вдясно на разклона. Това е единственото място, което може да пропуснете, затова внимавайте. Има табели, така че едва ли ще се заблудите. 

След това няма проблеми с ориентирането. Тръгваме по ясна пътека, която се вие нагоре. Постепенно наклонът се увеличава, но не е нещо сериозно. Съвсем приятно натоварване е. Едва ли ще пропуснете и разклона за скалата. Отново има табели, които ясно сочат, че Шильи камик е наляво, Царева църква е по пътечка направо, а връх Руй е надясно. Та, една минута след това вече се извисяваме над Знеполе и запечатваме красивата гледка.

Царева църква е също много атрактивна и препоръчваме да отидете до нея. Само на стотина метра се намира арката на светилището, а под него е отсечена пропастта над Зелениград. Надясно по пътеката, която продължава към връх Руй, се намира и другото светилище Цветаново ижле, което представлява интересно изсечена ниша в скала, ориентирана идеално на изток. За някои може да не изглежда нищо особено, но е само на 5 минутки от Шильи камик, така че не пречи да се доразходите. А който желае дълъг преход, може да стигне до връх Руй по доста задъхващата пътека за още около 3 часа.